Index
Mijn gids

Gidsen 
Gidsen2
In contact met je gidsen

Vragen over gidsen
Jolanda en haar Gidsen
Artikelen
Brief aan jouw gids
Brief aan mijn gids

Het duiden van kaarten
Dromen
Chakra's
Meditatie
Geleide Meditatie
Affirmaties
Stemmenhoren...wat nu?
Het Leven
Door jullie ingezonden
Gene Zijde
Gene Zijde 2
Engelen
Dieren als helende kracht
Kleuren
Interactief
Dit ben ik
Boekenplank
Webrings
Links
Awards

Webdesign
Mail Magda
 

 

 

KLEUREN
Kleursymboliek I

Kleur en Symboliek

Beige: zandkleur, neutraal.
Blauw: goddelijkheid, oneindigheid, onschuld: kleur van de hemel, kleur van trouw Mariakleur (melancholie, oprechtheid).
Bruin: armoede, nederigheid, aarde (degelijkheid, saai).
Geel: licht, luister, glorie, kleur van de zon, afgunst, verraad (Pasen, lente).
Goud: goddelijkheid, rijkdom (macht).
Groen: hoop, groei, leven, lente, toekomst.
Grijs: wereldverzaking (neutraal, geborgenheid, wijsheid, luxe, ouderdom).
Koper: onwankelbaarheid, 12,5 jarig jubileum.
Magenta: vrolijk, opwindend, schokkend.
Oranje: warmte, rijkdom, erotiek.
Paars: rouw, boete, vasten, ingetogenheid, onderdanigheid.
Platina: 70 jarig jubileum.
Purper: gezag, koninklijkheid (sensualiteit, decadentie).
Rood: liefde, lijden, offer (strijd, liefde, feestvreugde, hartstocht, moed).
Roze: licht dat doorbreekt, liturgische kleur op de derde zondag van Advent (Gaudete) en de vierde zondag van de veertigdagentijd (Laetare (zachte tedere liefde, blijdschap).
Wit: vreugde, feest, waarheid, reinheid, liturgische kleur voor grote feesten zoals Kerstmis, Epifanie, Pasen en de Paastijd, wordt gebruikt bij de doop, het huwelijk en soms bij de uitvaart. (blijdschap, tederheid, liefde).
Zilver: reinheid, zuiverheid: zilver kan wit vervangen (vast vertrouwen, 25 jarig jubileum).
Zwart: duisternis, diepste rouw, dwaling, zonde.
Rood
Is de kleur van het cholerisch temperament. In het algemeen is het de kleur van het leven, van de zon en van het vuur. Liefde en woede, vreugde en boosheid zijn de polaire waarden van de kleur rood. Rood is de kleur met het grootste vermogen om door te dringen. Men zegt dat rood het bloed doet koken, de polsslag en ademhaling versnelt en de bloeddruk verhoogt. Rood is ook de kleur van begeerte, de seksuele impuls en de kracht van het individu. Rood is de kleur van het hart, de longen en de spieren. Rood ondersteunt in het algemeen de bloedsomloop funkties en wordt met succes toegepast in de strijd tegen: bloedarmoede, astma, de ziekten van het strottenhoofd, bepaalde huidziekten en chronisch hoesten. Het maakt spraakzaam, opgewonden en warm, haastig, ijverig en hartstochtelijk.


Blauw
Is de kleur van vrede en oneindigheid. Het vertegenwoordigt het melancholisch temperament. Blauw kalmeert ons en brengt ons tot diepe ontspanning. Ons lichaam en onze geest komen erdoor in een toestand van vrede, rust en zachtheid. De ontspannende en rustgevende eigenschappen van de kleur worden toegepast om hoofdpijn en migraine te verlichten, evenals maagpijn en spierkrampen. Als algemene regel kan gesteld worden dat blauw een zeer positief effect heeft op alle soorten pijn. Het is de kleur van de hypofyse en het endocriene systeem. Alle warme ziekten hebben blauw nodig. Ook bij slapeloosheid en bloedingen en ontstekingen wordt blauw gebruikt. Het werkt op de zaadballen en de eierstokken, en het regelen van de lichaamstemperatuur, regelt de contractie van de spieren, banden en bindweefsel. Onrustige kinderen kunnen onder een blauwe lamp weer huiswerk maken. Blauw brengt rust, stilte en gereserveerdheid.

Geel
Is het symbool van de zon en het zenith. De kleur geel vertegenwoordigt het sanguinisch temperament. Het is de meest heldere kleur. In de kleurenpsychologie staat geel voor onthechte sereniteit. Geel reflecteert licht in alle richtingen, waardoor het een impressie van onthechting en bevrijding creert. Zware en neerdrukkende gevoelens verdwijnen erdoor. Geel drijft ons voort naar nieuwe horizonten en is daarom toekomstgericht. Geel wordt toegepast om klierziekten en ziekten van het lymfsysteem te bestrijden en om het zenuwsteisel te versterken. Het ondersteunt in hoge mate het metabolisme, klieractiviteiten en het verbetert de maagsecretie. Het maakt het chronische akuut, en wordt gebruikt bij ziektes van de lever, blaas, nieren en de maag. Rij alle klachten met de spijsvertering wordt geel gebruikt. Geel hoort bij de linker hersenhelft.

Groen
Is een neutraliserende kleur. De kleur groen wordt o.a. toegepast bij naturopatische behandeling van bronchitis, hoest, ontstekingen van de gewrichten en zwellingen. Rij alle chronische kwalen af en toe groen instralen. Daarnaast heeft groen een positieve invloed op de behandeling van cystes, oogziekten en suikerziekte. Het ontspant de organen en stimuleert de algehele ontgifting van het lichaam. Groen harmoniseert ons, brengt tevredenheid, rust en ontspanning.

Oranje
Is de kleur van opgewektheid en vrolijkheid. Het is een mix van rood en geel en staat voor vriendelijkheid en warmhartigheid. Oranje symboliseert de opgaande zon; het maakt ons alert en opgewekt. Het stimuleert en brengt warmte en geluk. Oranje vervult ons met vreugde, en beïnvloedt zowel lichaam als geest. Er kunnen verbazingwekkende resultaten behaald worden bij de behandeling van geestesziekten, depressie, zwaarmoedigheid, psychosen, angst, ontevredenheid en pessimisme. Naturopaten passen oranje toe voor de behandeling van: arterioscierosis, cardioscierosis, verlies van eetlust, bloedarmoede en anorexia. De kleur werkt verwarmend, geeft kracht en plezier in het werk.

Violet
Is de kleur van de emoties en wordt beschouwd als een meditatieve kleur. Violet kan een diepe bevrijding van de geest bewerkstelligen. Intuïtie en verbeelding worden erdoor versterkt. Violet is de regulerende kleur tussen de geest en het lichaam. In de kleuren therapie en speciaal in de kleurenpunctuur wordt violet toegepast voor de behandeling van het lymfsysteem en de milt. De kleur violet hoort bij de rechterhersenhelft.

Turquoise
Vertegenwoordigt met zijn donkere en lichte vorm de buiten en binnenste rand van de verbindende, doorlatende ziel. Daarbij bevinden zich aan de buitenste rand (donker turquoise / basis kleuren) de psychische symptomen, die zich uiten in lichamelijke klachten. De binnenste rand (licht turquoise / ziels- geestkleuren) heeft betrekking op de starre en vaste blokkades, die de mensen in hun diepe onderbewustzijn hebben (bijv. depressies) . Meestal ervaart men een gevoel van bevrijding, heel-zijn, geroerd zijn, gelukzaligheid en tevredenheid bij gebruik met turquoise. Ook komt voor dat men dieper gaat ademen en een bevrijd, open hoofd voelt.

Lichtgroen
Is de kleur van onvoorwaardelijke goedheid, die niet om een beloning of tegenprestatie vraagt. Het staat voor de vooruitgang van de instinctieve, aardse groen naar het niet-instinctieve pure geel-groen. Lichtgroen laat een hoge natuur zien die doelgericht is. Zij heeft de aardse drang van de natuur omgevormd tot de atmosfeer van het hogere bewustzijn. De kleur staat voor oneindige veiligheid en zekerheid en vrede. Lichtgroen wordt aan de rechterkant van het lichaam toegewezen.

Purper
Geeft een indruk van zowel ernst en waardigheid als ook van genade en lieftalligheid. In purper ligt de kracht over het denken verborgen. Als kleur van zuivere menselijkheid en als kleur van macht over het bloed, betekent het de doorschijnendheid van de hoogste vorm van kristalisatiekracht. Purper als geestelijke complementaire kleur van lichtgroen is de indicator van het absolute innerlijke wezenlijke zelf, die met het individuele programma van het leven te maken heeft. Purper geeft ruimte aan en werkt op invloeden van buitenaf die echter altijd innerlijke overeenkomsten hebben met en in de binnenste lagen van het bestaan.

Roze
De tiende kleur in de kleurenpunctuur, symboliseert door de plaats (10=1+0=1) weer een begin en kan behulpzaam zijn bij het maken van een nieuwe start in het leven. Roze is toe te voegen aan de kern van de geest. Net zoals de andere ziels-geest kleuren heeft roze geen specifieke indicatie. Ook roze heeft een bijzondere liefde voor de mensheid en draagt het geheim van overstijgen met zich mee.